‘Szövegszerkesztés’ kategória archívum

Tartalomjegyzék készítése – szövegszerkesztés

2010. április 19. hétfő
Hirdetés

Szakdolgozatíráskor sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy nem tudnak automatikus tartalomjegyzéket készíteni. Most erre mutatunk egy megoldást.

A tartalomjegyzék elkészítéséhez stílusokat kell majd használnunk. Nyissuk meg a formátum/stílusok és formázás menüpontot. Láthatjuk a jelenlegi stílusokat felsorolva a jobb oldalon, kattintsunk az új stílus gombra.

A megjelenő ablakban adjunk nevet az új stílusnak: Főcím. A stílus alapja a Címsor 1 legyen. Alul a lenyíló formátum gombnál válasszuk ki a számozás pontot. A többszintű fülre kattintsunk és válasszuk ki a számunkra szimpatikus típust. Ezután hozzuk létre az új stílust.

Hozzunk létre az előbbiek alapján egy újabb stílust Fejezet néven, ezt a címsor 2 alapján. A számozás beállításánál ugyanazt a típust válasszuk mint az előző stílusnál.

Ha ezzel megvagyunk akkor nincs más hátra, mint minden olyan fő és fejezetcímet amelyet szeretnénk a tartalomjegyzékben látni ellássunk a megfelelő stílussal. Ezt az elvet követve formázzuk meg végig a szakdolgozatot.

Ha kész vagyunk a stílusok használatával akkor következzen a tartalomjegyzék elkészítése.

Beszúrás/Hivatkozás/Tartalomjegyzék menüpontot válasszuk ki.

A felugró ablakban válasszuk a tartalomjegyzék fület, a nyomtatási képnél már láthatjuk is, hogy a stílusokat használva hogyan készül el a tartalomjegyzék. Nincs más dolgunk, mint jóváhagyni a beállításokat és máris megjelenik a tartalomjegyzék. Ha esetleg hiányzik egy-két cím akkor azokra nem alkalmaztuk a stílusokat. Pótoljuk majd kattintsunk jobb gombbal a beillesztett tartalomjegyzékre, és válasszuk a mezőfrissítés gombot.

Reméljük sok szakdolgozatíró veszi hasznát ennek a rövid leírásnak.

(Word 2003-ra vonatkoznak a leírtak.)

Eredményes gyakorlást!

Oldalbeállítás

2010. április 15. csütörtök
Hirdetés

Ez a témakör általánosabb a többinél ugyanis nem csak egy programban találkozhatunk vele.  A word és az Excelben használható beállításokat fogjuk most megvizsgálni.

WORD

A margók beállítása közül egyedül a kötésbenit szeretném kiemelni. Erre akkor van szükség, ha az elkészült és nyomtatott dokumentumot szeretnénk valamilyen módon bekötni (ragasztás, spirálozás, bőrkötés). Itt állíthatjuk, be hogy az adott helyen (balra vagy fent) mennyi hely maradjon a kötés elkészítésére az eredeti margón felül! Tehát itt számolni kell a már beállított bal vagy felső margóval! Ha az oldalaknál a margók tükrözését választjuk, akkor a lap mindkét felére nyomtathatunk szöveget.

A papírméret fülön állíthatjuk be a papír méretét amire dolgozni fogunk. Választhatunk a listából vagy megadhatunk egyedi méretet is.

A harmadik fül az elrendezés több lehetőséget kínál:

Beállíthatjuk, hogy új szakasz beszúrása esetén mi legyen az alapbeállítás, ennek nincs túl nagy jelentősége, ugyanis a beszúrásnál mindig választhatunk az új szakasz kezdőpontját illetően.

Az élőfej és élőláb esetében beállíthatjuk a a lap szélétől való távolságot, arra figyeljünk, hogy a nyomtató is tudjon oda nyomtatni ( nem érdemes 0,5 cm-nél kisebbet megadni), valamint, hogy ez az érték kisebb legyen mint a felső margó értéke.

Az oldal pontban a szöveg függőleges igazítását állíthatjuk be, ennek rövid levelek esetén vehetjük hasznát, így egy 4-5 soros levelet is szépen eloszthatunk a lapon nem fog minden a felső harmadba esni.

EXCEL

Itt is kiválaszthatjuk a lap tájolását (álló/fekvő), de van itt egy fontosabb beállítás. Ha nem akarunk sok időt azzal tölteni, hogy a cellák szélességét úgy állítjuk, hogy kiférjenek egy oldalra, akkor itt egy mozdulattal beállíthatjuk ezt. Ha azt szeretnénk hogy minden ami az adott munka lapon van egy oldalon legyen kinyomtatva akkor állítsuk be a legyen 1 oldal széles és 1 oldal magas sorokat.

A második fülön a margókat állíthatjuk be, valamint azt is, hogy a tartalom függőlegesen és vízszintesen hogy legyen igazítva.

A harmadik fülön készíthetünk élőfejet és élőlábat a dokumentumunkhoz.

Az utolsó fülön több hasznos beállítás is megtalálható: beállíthatjuk a nyomtatási területet, ha szeretnénk, hogy egy sor vagy oszlop minden oldalon ismétlődjön akkor a fent ismétlődő sorok illetve a balra ismétlődő sorokat kell beállítani.

Beállíthatjuk, hogy nyomtasson cellarácsokat, sor és oszlopazonosítókat vagy próbanyomatként nyomtasson. Az oldalak nyomtatási sorrendje is itt állítható be.

Eredményes gyakorlást!

emelt és süllyesztett betűk – szövegszerkesztés

2010. március 30. kedd
Hirdetés

Több feladatban is előjön a betűk emelése és süllyesztése. Sokan összekeverik az alsó- és felsőindex használatával, lássuk mi a különbség.

Alsó és felső indexbe főképp számokat szoktunk elhelyezni (tipikusan a négyzetre emelés és a négyzetgyök használatakor) és általában csak 1 karakterre alkalmazzuk ezt.

Az emelés és süllyesztés általában teljes szavakra, esetenként mondatokra vonatkozik. Beállítása a formátum/betűtípus/térköz és pozíció füle alatt lehetséges. Az elhelyezés pontnál kell kiválasztani a típust (emelt/süllyesztett) majd beállítani a mértékét.

Fontos, hogy ezeket a beállításokat megfelelően kezeljük.

Eredményes gyakorlást!

Több hasáb készítése – szövegszerkesztés

2010. március 16. kedd

Némely szövegszerkesztés feladatban több hasábos szöveget kell készítenünk. A legegyszerűbb módszer, ha először beírjuk a teljes szöveget, majd kijelölve a Formátum/Hasábok menüben kiválaszthatjuk a megfelelő hasábolást.

A hasáb beállítás szakasz szintű formázás, így ha váltani akarunk egy hasábos és több hasábos szerkezet között akkor  be kell szúrnunk egy szakasztörést (beszúrás/töréspont/szakasztörés). Ha egy oldalon belül szeretnénk váltani akkor válasszuk a folyamatos szakasztörést. Ha ezt beszúrtuk akkor állítsuk át a megfelelőre a hasábok számát és gépeljük be a szöveget. A szöveg először a bal oldali hasábba fog kerülni, és egészen addig amíg el nem érjük a lap alját. Ha ennél rövidebb szakaszokat szeretnénk, akkor vagy a hasábtörést használjuk, vagy -ha már a teljes szöveget beírtuk, akkor a szakasztöréssel lezárhatjuk a többhasábos szöveget. Ezután még vissza kell állítanunk a hasábok számát ha innentől egy hasábban szeretnénk tovább dolgozni.

Eredményes gyakorlást!

Aláíráshely készítése tabulátorral

2010. február 5. péntek

Sokak számára hasznos lehet ez a videó, amely az aláíráshely elkészítését mutatja be.

Szövegszerkesztés általános tudnivalók

2010. február 4. csütörtök

Néhány szó az ECDL szövegszerkesztés vizsgán előforduló feladatokról:

Már több, mint egy éve jelent meg az új Syllabus 5.0 az új vizsgakövetelményekkel, de sokan nincsenek tisztában a változásokkal, pedig az új feladatok számos változást tartalmaznak az előzőekhez képest. Nézzük a legfontosabb tudni valókat:

  • A szövegszerkesztés vizsgán 32 pont szerezhető ebből 24-et kell minimum elérni a sikeres vizsgához.
  • Minden feladat tartalmaz kördokumentum készítési feladatot, 4-5 pont értékben.
  • Nincsenek alap és emeltszintű feladatok.
  • Megszűnt a tiltott művelet fogalma, így nem minősül végzetes hibának pl.: az enterek használata a bekezdések között.

Ezek alapján érdemes felkészülni a vizsgákra, a www.ecdlfeladatok.hu -n található feladatok segítségével ez nem okozhat gondot!