‘Táblázatkezelés’ kategória archívum

Hivatkozás más munkalapra – táblázatkezelés

2010. április 29. csütörtök
Hirdetés

Néha szükség van arra, hogy más munkalapon elhelyezkedő cellákra hivatkozzunk, ennek a módját mutatjuk most be:

Az alapvető hivatkozás az oszlop betűjével és a sor számával történik pl.: A23, D2

Ha másik munkalapon van ez a cella akkor ki kell egészíteni a munkalap nevével. A munka2 munkalap esetében így néz ki a helyes hivatkozás:

=munka2!A23 vagy =munka2!D2

természetesen a munka2 helyett minden esetben a megfelelő munkalap nevét kell beírni.

Eredményes gyakorlást!

Darabteli függvény – táblázatkezelés

2010. április 26. hétfő
Hirdetés

A DARABTELI a legegyszerűbb emelt szintű függvény.

A darabteli függvény azt mutatja meg, hogy az adott tartományban hány olyan cella van amely megfelel a megadott feltételnek:

Tipikus feladat, függvény segítségével határozza meg, hogy hányan szereztek 50 pontnál többet. Ebben az esetben az alábbi a jó megoldás:

=DARABTELI(tartomány;”>50″)

fontos tudni, hogy ebben a függvényben nem adhatunk meg feltételként másik cellát tehát a feltétel nem lehet ilyen: “>a10″.

Minden esetben tehát csak számokat vagy karaktersorozatokat adhatunk meg.

Tehát ha egy oszlopban megfelelt és nem meg felelt értékekkel osztályozzuk a diákokat akkor a megfelelt tanulók száma az lábbi módon gyűjthető ki.

=DARABTELI(tartomány;”megfelelt”)

eredményes gyakorlást!

Oldalbeállítás

2010. április 15. csütörtök
Hirdetés

Ez a témakör általánosabb a többinél ugyanis nem csak egy programban találkozhatunk vele.  A word és az Excelben használható beállításokat fogjuk most megvizsgálni.

WORD

A margók beállítása közül egyedül a kötésbenit szeretném kiemelni. Erre akkor van szükség, ha az elkészült és nyomtatott dokumentumot szeretnénk valamilyen módon bekötni (ragasztás, spirálozás, bőrkötés). Itt állíthatjuk, be hogy az adott helyen (balra vagy fent) mennyi hely maradjon a kötés elkészítésére az eredeti margón felül! Tehát itt számolni kell a már beállított bal vagy felső margóval! Ha az oldalaknál a margók tükrözését választjuk, akkor a lap mindkét felére nyomtathatunk szöveget.

A papírméret fülön állíthatjuk be a papír méretét amire dolgozni fogunk. Választhatunk a listából vagy megadhatunk egyedi méretet is.

A harmadik fül az elrendezés több lehetőséget kínál:

Beállíthatjuk, hogy új szakasz beszúrása esetén mi legyen az alapbeállítás, ennek nincs túl nagy jelentősége, ugyanis a beszúrásnál mindig választhatunk az új szakasz kezdőpontját illetően.

Az élőfej és élőláb esetében beállíthatjuk a a lap szélétől való távolságot, arra figyeljünk, hogy a nyomtató is tudjon oda nyomtatni ( nem érdemes 0,5 cm-nél kisebbet megadni), valamint, hogy ez az érték kisebb legyen mint a felső margó értéke.

Az oldal pontban a szöveg függőleges igazítását állíthatjuk be, ennek rövid levelek esetén vehetjük hasznát, így egy 4-5 soros levelet is szépen eloszthatunk a lapon nem fog minden a felső harmadba esni.

EXCEL

Itt is kiválaszthatjuk a lap tájolását (álló/fekvő), de van itt egy fontosabb beállítás. Ha nem akarunk sok időt azzal tölteni, hogy a cellák szélességét úgy állítjuk, hogy kiférjenek egy oldalra, akkor itt egy mozdulattal beállíthatjuk ezt. Ha azt szeretnénk hogy minden ami az adott munka lapon van egy oldalon legyen kinyomtatva akkor állítsuk be a legyen 1 oldal széles és 1 oldal magas sorokat.

A második fülön a margókat állíthatjuk be, valamint azt is, hogy a tartalom függőlegesen és vízszintesen hogy legyen igazítva.

A harmadik fülön készíthetünk élőfejet és élőlábat a dokumentumunkhoz.

Az utolsó fülön több hasznos beállítás is megtalálható: beállíthatjuk a nyomtatási területet, ha szeretnénk, hogy egy sor vagy oszlop minden oldalon ismétlődjön akkor a fent ismétlődő sorok illetve a balra ismétlődő sorokat kell beállítani.

Beállíthatjuk, hogy nyomtasson cellarácsokat, sor és oszlopazonosítókat vagy próbanyomatként nyomtasson. Az oldalak nyomtatási sorrendje is itt állítható be.

Eredményes gyakorlást!

a HA függvény használata – táblázatkezelés

2010. március 26. péntek

Az egyik emelt szintű függvény a HA függvény. Az ehhez kapcsolódó feladatok tipikus megfogalmazása valahogy így hangzik:

Az A5-ös cellában jelenítse meg a ! HA a cella értéke nagyobb 10-nél, más esetben nem jelenítsen meg semmit.

Az A5-ös cellába írja megfelelt szót HA az A4 cella értéke 50-nél több, ha kevesebb akkor a nem felelt meg jelenjen meg!

Mindkét mondatban szerepel a HA szó, ha ezek mellett még az emeltszintű jelzés is van akkot biztosak lehetünk benne, hogy ezt a feladatot HA függvénnyel kell megoldani.

A függvény felépítése:

=HA(vizsgálat;eredmény ha igaz; eredmény ha hamis)

a második feladat esetében így néz ki:

=HA(a4>50;”Megfelelt”;”Nem felelt meg”)

A függvény varázslóban a logikai függvények között találhatjuk meg!

Eredményes gyakorlást!

Az alapszintű függvények – táblázatkezelés

2010. március 8. hétfő

A táblázatkezelés feladatokban ötféle alapszintű függvénnyel találkozhatunk. Ezek a SZUM, ÁTLAG, MIN, MAX, DARAB függvények. Nézzük ezeket sorban:

SZUM vagy SZUMMA függvény: egy adott tartományban szereplő összes számot összegzi. Tehát ezzel a függvénnyel tudunk összesítéseket végezni. Az alábbi formátumban használható: “=SZUM(A1:F4)” természetesen megadhatunk több cellát is, ebben az esetben a “=SZUM(A1,B3,B4,E1)” formát kell használni.

ÁTLAG függvény: A kiválasztott tartományban szereplő számok átlagát (számtani közepét) számítja ki. Az alábbi formátumban használható: “=ÁTLAG(A1:F4)”

MIN függvény: A kijelölt tartományban szereplő legkisebb számot adja eredményül. Az alábbi formátumban használható: “=MIN(A1:F4)”

MAX függvény: A kijelölt tartományban szereplő legnagyobb számot adja eredményül. Az alábbi formátumban használható: “=MAX(A1:F4)”

DARAB függvény: A kijelölt tartományban megszámolja, hogy hány olyan cella van amely számot vagy számokat tartalmaz. Az alábbi formátumban használható: “=DARAB(A1:F4)”

Ezek közül a függvények közül minden feladatban legalább három előfordul, érdemes tehát jól begyakorolni használatukat.

Diagram készítés feltételei

2010. február 10. szerda

A táblázatkezelés vizsgán a legtöbb vizsgázónak a diagramkészítéssel akad problémája. Most bemutatjuk, hogy mik azok a dolgok amire oda kell figyelni a diagramok elkészítésénél.

Ahol új diagramot kell létrehozni ott a lehetséges 5 pontból 3,5 pont  adható, ha a diagram a megadott típussal, a megadott módon és adatokkal készült el, és nem takar értéket tartalmazó cellát.

Ha ez a rész hibátlan a vizsgázó megkapta ezt a 3,5 pontot, akkor további 3×0,5 pont adható a formázásával kapcsolatos feladatrészekre. Az új diagram létrehozásával legfeljebb 5 pont szerezhető.

Ha ezeket a lépéseket betartja a vizsgázó, és helyesen oldja meg a feladat első részét (3,5 pont), akkor már csak egy emeltszintű feladatot kell sikeresen megoldani. Ha viszont az első részben hiba van akkor a további 1,5 pont sem adható és az egész diagram 0 pontot ér!

Mindenki figyeljen oda ezekre az apróságokra, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a vizsgaeredménye láttán!