2010. március havi archívum

emelt és süllyesztett betűk – szövegszerkesztés

2010. március 30. kedd
Hirdetés

Több feladatban is előjön a betűk emelése és süllyesztése. Sokan összekeverik az alsó- és felsőindex használatával, lássuk mi a különbség.

Alsó és felső indexbe főképp számokat szoktunk elhelyezni (tipikusan a négyzetre emelés és a négyzetgyök használatakor) és általában csak 1 karakterre alkalmazzuk ezt.

Az emelés és süllyesztés általában teljes szavakra, esetenként mondatokra vonatkozik. Beállítása a formátum/betűtípus/térköz és pozíció füle alatt lehetséges. Az elhelyezés pontnál kell kiválasztani a típust (emelt/süllyesztett) majd beállítani a mértékét.

Fontos, hogy ezeket a beállításokat megfelelően kezeljük.

Eredményes gyakorlást!

a HA függvény használata – táblázatkezelés

2010. március 26. péntek
Hirdetés

Az egyik emelt szintű függvény a HA függvény. Az ehhez kapcsolódó feladatok tipikus megfogalmazása valahogy így hangzik:

Az A5-ös cellában jelenítse meg a ! HA a cella értéke nagyobb 10-nél, más esetben nem jelenítsen meg semmit.

Az A5-ös cellába írja megfelelt szót HA az A4 cella értéke 50-nél több, ha kevesebb akkor a nem felelt meg jelenjen meg!

Mindkét mondatban szerepel a HA szó, ha ezek mellett még az emeltszintű jelzés is van akkot biztosak lehetünk benne, hogy ezt a feladatot HA függvénnyel kell megoldani.

A függvény felépítése:

=HA(vizsgálat;eredmény ha igaz; eredmény ha hamis)

a második feladat esetében így néz ki:

=HA(a4>50;”Megfelelt”;”Nem felelt meg”)

A függvény varázslóban a logikai függvények között találhatjuk meg!

Eredményes gyakorlást!

Víruskeresés – Operációs rendszerek

2010. március 19. péntek
Hirdetés

A víruskeresést a NOD 32 működésén mutatom be.

A NOD32 indítása után, a menüből a számítógép ellenőrzése pontot kell kiválasztani. A kézi indítású számítógép-ellenőrzésnél az egyéni ellenőrzést kell választani.Itt beállítható az ellenőrzési terület, majd az ellenőrzés gombra kattintva indítható a víruskeresés.
Az ellenőrzés befejezése után, az OK gomb feletti Ellenőrzési napló megjelenítése feliratra kell kattintani. A felugró ablakban jobb gombbal kattintani, a felugró menüben az exportálást kell választani, ekkor txt formátumban elmenthető a keresési napló a kívánt helyre.

Az is jó megoldás ha a szöveget kimásoljuk és úgy illesztjük valamilyen szöveges dokumentumba.

Eredményes gyakorlást!

Több hasáb készítése – szövegszerkesztés

2010. március 16. kedd

Némely szövegszerkesztés feladatban több hasábos szöveget kell készítenünk. A legegyszerűbb módszer, ha először beírjuk a teljes szöveget, majd kijelölve a Formátum/Hasábok menüben kiválaszthatjuk a megfelelő hasábolást.

A hasáb beállítás szakasz szintű formázás, így ha váltani akarunk egy hasábos és több hasábos szerkezet között akkor  be kell szúrnunk egy szakasztörést (beszúrás/töréspont/szakasztörés). Ha egy oldalon belül szeretnénk váltani akkor válasszuk a folyamatos szakasztörést. Ha ezt beszúrtuk akkor állítsuk át a megfelelőre a hasábok számát és gépeljük be a szöveget. A szöveg először a bal oldali hasábba fog kerülni, és egészen addig amíg el nem érjük a lap alját. Ha ennél rövidebb szakaszokat szeretnénk, akkor vagy a hasábtörést használjuk, vagy -ha már a teljes szöveget beírtuk, akkor a szakasztöréssel lezárhatjuk a többhasábos szöveget. Ezután még vissza kell állítanunk a hasábok számát ha innentől egy hasábban szeretnénk tovább dolgozni.

Eredményes gyakorlást!

Lekérdezések, szűrések – adatbázis kezelés

2010. március 11. csütörtök

Az adatbázis kezelés feladatokban számos alkalommal kell szűréseknél és lekérdezéseknél különböző feltételeket beállítani. Nézzünk néhány példát:

Szöveges mezők esetében a like szóval tudunk szűrni:

like “s*” – s betűvel kezdődő szöveges tartalmak

like “Kovács*” – a Kovács vezetéknevűek

not like “k*” – minden mező amely nem k betűvel kezdődik

Számot tartalmazó mezők esetén:

=5 – egyenlő öttel

>5 – nagyobb mint öt

>=5 – nagyobb egyenlő öttel

<5 – kisebb mint 5

<=5 – kisebb egynelő öttel

ha két értéket szeretnék megadni akkor arra így van lehetőség:

>3 and <10 – nagyobb mint 3 és kisebb mint tíz (4,5,6,7,8,9).

Sikeres gyakorlást!

Az alapszintű függvények – táblázatkezelés

2010. március 8. hétfő

A táblázatkezelés feladatokban ötféle alapszintű függvénnyel találkozhatunk. Ezek a SZUM, ÁTLAG, MIN, MAX, DARAB függvények. Nézzük ezeket sorban:

SZUM vagy SZUMMA függvény: egy adott tartományban szereplő összes számot összegzi. Tehát ezzel a függvénnyel tudunk összesítéseket végezni. Az alábbi formátumban használható: “=SZUM(A1:F4)” természetesen megadhatunk több cellát is, ebben az esetben a “=SZUM(A1,B3,B4,E1)” formát kell használni.

ÁTLAG függvény: A kiválasztott tartományban szereplő számok átlagát (számtani közepét) számítja ki. Az alábbi formátumban használható: “=ÁTLAG(A1:F4)”

MIN függvény: A kijelölt tartományban szereplő legkisebb számot adja eredményül. Az alábbi formátumban használható: “=MIN(A1:F4)”

MAX függvény: A kijelölt tartományban szereplő legnagyobb számot adja eredményül. Az alábbi formátumban használható: “=MAX(A1:F4)”

DARAB függvény: A kijelölt tartományban megszámolja, hogy hány olyan cella van amely számot vagy számokat tartalmaz. Az alábbi formátumban használható: “=DARAB(A1:F4)”

Ezek közül a függvények közül minden feladatban legalább három előfordul, érdemes tehát jól begyakorolni használatukat.