2010. április havi archívum

Hivatkozás más munkalapra – táblázatkezelés

2010. április 29. csütörtök
Hirdetés

Néha szükség van arra, hogy más munkalapon elhelyezkedő cellákra hivatkozzunk, ennek a módját mutatjuk most be:

Az alapvető hivatkozás az oszlop betűjével és a sor számával történik pl.: A23, D2

Ha másik munkalapon van ez a cella akkor ki kell egészíteni a munkalap nevével. A munka2 munkalap esetében így néz ki a helyes hivatkozás:

=munka2!A23 vagy =munka2!D2

természetesen a munka2 helyett minden esetben a megfelelő munkalap nevét kell beírni.

Eredményes gyakorlást!

Darabteli függvény – táblázatkezelés

2010. április 26. hétfő
Hirdetés

A DARABTELI a legegyszerűbb emelt szintű függvény.

A darabteli függvény azt mutatja meg, hogy az adott tartományban hány olyan cella van amely megfelel a megadott feltételnek:

Tipikus feladat, függvény segítségével határozza meg, hogy hányan szereztek 50 pontnál többet. Ebben az esetben az alábbi a jó megoldás:

=DARABTELI(tartomány;”>50″)

fontos tudni, hogy ebben a függvényben nem adhatunk meg feltételként másik cellát tehát a feltétel nem lehet ilyen: “>a10″.

Minden esetben tehát csak számokat vagy karaktersorozatokat adhatunk meg.

Tehát ha egy oszlopban megfelelt és nem meg felelt értékekkel osztályozzuk a diákokat akkor a megfelelt tanulók száma az lábbi módon gyűjthető ki.

=DARABTELI(tartomány;”megfelelt”)

eredményes gyakorlást!

Diagram animálása – prezentáció

2010. április 22. csütörtök
Hirdetés

A prezentáció feladatok között találkozhatunk olyannal, amiben az elkészített diagram animálását kérik.

A diagram animáláshoz jobb gombbal kell kattintanunk a diagramra, a gyorsmenüben pedig válasszuk az egyéni animáció pontot.

A jobb oldali segédpanelen kattintsunk a hatás hozzáadása gombra, és válasszunk ki egy hatást (Nem minden hatás esetében állítható be később az, hogy az oszlopok egyesével jelenjenek meg, ami biztosan jó: pepita, redőny). A listában megjelenik a kiválasztott hatás, kattintsunk rá jobb gombbal és válasszuk az effektus beállításait.

Az utolsó fülön állíthatjuk be a diagramm animálását. A lenyíló menüben válasszuk a sorozat vagy kategória elemei szerinti megjelenítést. Így az oszlopok egyesével fognak megjelenni.

Eredményes gyakorlást!

Tartalomjegyzék készítése – szövegszerkesztés

2010. április 19. hétfő

Szakdolgozatíráskor sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy nem tudnak automatikus tartalomjegyzéket készíteni. Most erre mutatunk egy megoldást.

A tartalomjegyzék elkészítéséhez stílusokat kell majd használnunk. Nyissuk meg a formátum/stílusok és formázás menüpontot. Láthatjuk a jelenlegi stílusokat felsorolva a jobb oldalon, kattintsunk az új stílus gombra.

A megjelenő ablakban adjunk nevet az új stílusnak: Főcím. A stílus alapja a Címsor 1 legyen. Alul a lenyíló formátum gombnál válasszuk ki a számozás pontot. A többszintű fülre kattintsunk és válasszuk ki a számunkra szimpatikus típust. Ezután hozzuk létre az új stílust.

Hozzunk létre az előbbiek alapján egy újabb stílust Fejezet néven, ezt a címsor 2 alapján. A számozás beállításánál ugyanazt a típust válasszuk mint az előző stílusnál.

Ha ezzel megvagyunk akkor nincs más hátra, mint minden olyan fő és fejezetcímet amelyet szeretnénk a tartalomjegyzékben látni ellássunk a megfelelő stílussal. Ezt az elvet követve formázzuk meg végig a szakdolgozatot.

Ha kész vagyunk a stílusok használatával akkor következzen a tartalomjegyzék elkészítése.

Beszúrás/Hivatkozás/Tartalomjegyzék menüpontot válasszuk ki.

A felugró ablakban válasszuk a tartalomjegyzék fület, a nyomtatási képnél már láthatjuk is, hogy a stílusokat használva hogyan készül el a tartalomjegyzék. Nincs más dolgunk, mint jóváhagyni a beállításokat és máris megjelenik a tartalomjegyzék. Ha esetleg hiányzik egy-két cím akkor azokra nem alkalmaztuk a stílusokat. Pótoljuk majd kattintsunk jobb gombbal a beillesztett tartalomjegyzékre, és válasszuk a mezőfrissítés gombot.

Reméljük sok szakdolgozatíró veszi hasznát ennek a rövid leírásnak.

(Word 2003-ra vonatkoznak a leírtak.)

Eredményes gyakorlást!

Oldalbeállítás

2010. április 15. csütörtök

Ez a témakör általánosabb a többinél ugyanis nem csak egy programban találkozhatunk vele.  A word és az Excelben használható beállításokat fogjuk most megvizsgálni.

WORD

A margók beállítása közül egyedül a kötésbenit szeretném kiemelni. Erre akkor van szükség, ha az elkészült és nyomtatott dokumentumot szeretnénk valamilyen módon bekötni (ragasztás, spirálozás, bőrkötés). Itt állíthatjuk, be hogy az adott helyen (balra vagy fent) mennyi hely maradjon a kötés elkészítésére az eredeti margón felül! Tehát itt számolni kell a már beállított bal vagy felső margóval! Ha az oldalaknál a margók tükrözését választjuk, akkor a lap mindkét felére nyomtathatunk szöveget.

A papírméret fülön állíthatjuk be a papír méretét amire dolgozni fogunk. Választhatunk a listából vagy megadhatunk egyedi méretet is.

A harmadik fül az elrendezés több lehetőséget kínál:

Beállíthatjuk, hogy új szakasz beszúrása esetén mi legyen az alapbeállítás, ennek nincs túl nagy jelentősége, ugyanis a beszúrásnál mindig választhatunk az új szakasz kezdőpontját illetően.

Az élőfej és élőláb esetében beállíthatjuk a a lap szélétől való távolságot, arra figyeljünk, hogy a nyomtató is tudjon oda nyomtatni ( nem érdemes 0,5 cm-nél kisebbet megadni), valamint, hogy ez az érték kisebb legyen mint a felső margó értéke.

Az oldal pontban a szöveg függőleges igazítását állíthatjuk be, ennek rövid levelek esetén vehetjük hasznát, így egy 4-5 soros levelet is szépen eloszthatunk a lapon nem fog minden a felső harmadba esni.

EXCEL

Itt is kiválaszthatjuk a lap tájolását (álló/fekvő), de van itt egy fontosabb beállítás. Ha nem akarunk sok időt azzal tölteni, hogy a cellák szélességét úgy állítjuk, hogy kiférjenek egy oldalra, akkor itt egy mozdulattal beállíthatjuk ezt. Ha azt szeretnénk hogy minden ami az adott munka lapon van egy oldalon legyen kinyomtatva akkor állítsuk be a legyen 1 oldal széles és 1 oldal magas sorokat.

A második fülön a margókat állíthatjuk be, valamint azt is, hogy a tartalom függőlegesen és vízszintesen hogy legyen igazítva.

A harmadik fülön készíthetünk élőfejet és élőlábat a dokumentumunkhoz.

Az utolsó fülön több hasznos beállítás is megtalálható: beállíthatjuk a nyomtatási területet, ha szeretnénk, hogy egy sor vagy oszlop minden oldalon ismétlődjön akkor a fent ismétlődő sorok illetve a balra ismétlődő sorokat kell beállítani.

Beállíthatjuk, hogy nyomtasson cellarácsokat, sor és oszlopazonosítókat vagy próbanyomatként nyomtasson. Az oldalak nyomtatási sorrendje is itt állítható be.

Eredményes gyakorlást!