Szövegszerkesztés általános tudnivalók

Hirdetés

Néhány szó az ECDL szövegszerkesztés vizsgán előforduló feladatokról:

Már több, mint egy éve jelent meg az új Syllabus 5.0 az új vizsgakövetelményekkel, de sokan nincsenek tisztában a változásokkal, pedig az új feladatok számos változást tartalmaznak az előzőekhez képest. Nézzük a legfontosabb tudni valókat:

 • A szövegszerkesztés vizsgán 32 pont szerezhető ebből 24-et kell minimum elérni a sikeres vizsgához.
 • Minden feladat tartalmaz kördokumentum készítési feladatot, 4-5 pont értékben.
 • Nincsenek alap és emeltszintű feladatok.
 • Megszűnt a tiltott művelet fogalma, így nem minősül végzetes hibának pl.: az enterek használata a bekezdések között.

Ezek alapján érdemes felkészülni a vizsgákra, a www.ecdlfeladatok.hu -n található feladatok segítségével ez nem okozhat gondot!

Címkék: ,

2 hozzászólás “Szövegszerkesztés általános tudnivalók” bejegyzésre

 1. Záhonyi Judit szerint:

  Sziasztok!

  SOS-ben szükségem lenne egy válaszra.
  Mivel nem járok tanfolyamra a technikai részét nem ismerem a vizsgának.
  A kérdés: a Word vizsgánál a kapott szöveget kell legépelni és megformázni. Honnan tudom a betűtípust, a betűméretet? Pont úgy kell kinéznie a monitoromon a szövegnek mint a papíron, tehát értem ez alatt azt, h például a levél szövege a papíron 5 sor, de nekem csak 3 lesz. Tehát az első sornak nekem nem ott van vége a monitoromon mint a papíron. Akko ezzel most mi van? Illetve a vizsgapéldában mindig kétszer kell menteni egyszer a legépelt megformázott szöveget, aztán pedig a körlevelest. Az elsőben benne szerepeljenek a kitöltendő mezők pl.név, cim stb. Mármint nem a konkrét hanem csak a “név”, “cím” mezőkre gondolok. Mert ugye a vizsgapapromon ez is szerepel.
  Köszönöm
  Z.Judit

 2. admin szerint:

  Kedves Judit!
  A word vizsgánál be kell gépelni és meg kell formázni a szöveget. A betűtípusok közül a Times New Roman-t és az Arial-t használja a legtöbb feladat, megkülönböztetni úgy lehet, hogy a times talpas, az arial talp nélküli betű típus. Ez a szöveg is arial. A betűméret állítására vonatkozó feladatoknál, nem kell pontosan ugyanakkorának lennie mint a papíron. A feladat így szól: nagyobb betű méret vagy kisebb betűméret. Tehát elegendő ha az alapértéktől (általában 12 pont) méretet használsz.
  A formázásnak csak ott kell pontosan megegyezni ahol meg van adva pontos érték, tehát: Állítsa a jobb oldali behúzást 2,5 cm-re, ekkor pontosan ennyit kell beállítani ha nincs megadva a pontos méret akkor pedig elfogadott, hogy ha esetleg több sorban van ugyanaz a szöveg mint a papíron. Tehát elfogadott az a megoldás ahol esetleg a szavak másképp esnek mint a papíron.
  A mentések számáról: az első mentésben szerepelhet akár beírva is a név, cím. Utána be kell illeszteni a mezőket és így is el kell menteni, majd végül egyesíteni kell a körlevél dokumentumokat és úgy is el kell menteni. Tehát legalább három mentésre van szükség.
  Eredményes vizsgázást kívánunk:
  ECDLfeladatok.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.